A Póli Matilda interjú

Póli Matilda

Jelenleg a legfiatalabb magyar írónővel volt szerencsénk a interjút készíteni. A kalócsai írónő első regényét 13 évesen írta meg.

1,Miért kezdtél el írni? Mi motivál(t)?

Az első könyvem elég érdekes módon került megalkotásra. Az alap ötlet, és Főnix története egyetlen rajzból indult ki, ami egy vörös lovat ábrázolt. Ebből gondoltam ki születésének körülményeit és került megírásra az első fejezet. Igazából elég légből kapott ötlet volt, és nem is gondoltam, hogy ebből valaha igazi könyv lehetne, de pont akkoriban kezdtem el nagyobb mennyiségben olvasni, így bennem volt az az érzés, hogy szeretnék egy saját történetet írni. Kíváncsi voltam, képes lennék-e rá. Azután egyik fejezet követte a másikat, és a végére már nem egy részesre terveztem Főnix kalandjait, hanem kiötlöttem mind az öt rész vázlatos történetét.

Kezdetben a legnagyobb motivációt az adta, hogy saját magamnak szerettem volna bizonyítani, igenis képes vagyok befejezni egy egész könyvet, elejétől végéig. A következőkben pedig leginkább az hajtott, hogy befejezzem a teljes történetet, minden részt megírjak, és kerek legyen a történet, mivel soha nem szerettem félbehagyni dolgokat, ezért ha elkezdek valamit, az végig is csinálom.

2, Miért pont a ló ihletett meg a könyvírásra? Korábban is szeretted a lovakat?

Kiskoromtól kezdve lóbolond vagyok, és ha van valami, amiről túl sokat tudok, azok a lovak. Nem is volt számomra kérdés, hogy olyan könyvet írjak, amiben lovak a főszereplők, illetve egyéb állatok. Imádom az állatokat, és imádom a lovakat. Meg se fordult a fejemben, hogy ne legyenek benne lovak. Ez amolyan kötelező elem nálam. Számomra mindig is a világ leglenyűgözőbb állatai lesznek, és ezért is tökéletes, hogy Főnix, akinek fontos szerepe van a könyvek világában, egy ló.

3, Milyen hatással volt az életedre eddig az ismertség?

Nem gondolom, hogy olyan hatalmas nagy hatást gyakorolt volna, mert szerintem annyira azért nem vagyok ismert. Legalábbis én nem tapasztaltam ezt. A legnagyobb ismertséget igazából a YouTube csatornám jelenti, de azon sem veszem észre azt, hogy nagyban változtatott volna az életemen. Azt leszámítva, hogy időt kell fordítanom a videók elkészítésére, de ez ennek természetes velejárója.

4, A szeretteid hogyan fogadták a regényeid? Támogattak, biztattak?

Teljes mértékben támogattak, és még mindig támogatnak. Igazából eleve apám volt az, aki kitalálta, hogy adjuk ki a Futó tüzet, mert én nem gondoltam olyan komolyan azért még az írásra, mikor az első kötetet írtam. Szóval, ha rajtam áll, én csak a családnak mutattam volna meg a könyvet, és annyiban is maradt volna. Tizennégy évesen nem nagyon tudtam volna mást kezdeni egy kézirattal.

5, Felhívták a figyelmed az ismertség árnyoldalaira?

Igazából külön nem kellett, mert tisztában voltam azokkal már sokkal korábban is. De igazából az „árnyoldal” nem is hagyom, hogy nagyon érintsen, mert a kéretlen üzeneteket lehet törölni, a trollkodó kommenteket pedig szintén, vagy csak egyszerűen figyelmen kívül hagyom. Esetleg nevetek rajtuk egy jót, aztán elfelejtem. Szóval csak a pozitív dolgokat veszem figyelembe, a többi pedig nem igazán érdekel.

6, Miket szeretsz csinálni szabadidődben?

Leginkább olvasni szeretek és írni, ezek mellett szoktam rajzolni is (régebben többet, most a YouTube csatorna sok időt elvisz). Valamint nagyon sok filmet és sorozatot is nézek.

7, Milyen könyvön/könyveken dolgozol éppen? Mesélsz esetleg róluk?

A következő könyv a sorban A csikó, aki tűzben született sorozat utolsó, ötödik része, a Tűz és Sötétség. Ennek a kézirata igazából készen áll, csak javítani kellene, illetve illusztrálnom. De ennek a könyvnek a kéziratát már nagyjából két éve elkészítettem, és közben elkezdtem egy új sorozatot, ami már egészen más irányt vesz majd, tekintve, hogy nem lovak és állatok lesznek benne a főszereplők, hanem már emberek. Ebből már két részt meg is írtam, lassanként pedig nekiállok a harmadik részének. Annyit elárulok róla, hogy ifjúsági fantasy jellegű történet lesz. Remélhetőleg hamarosan ezzel is tudunk majd komolyabban foglalkozni.

8, Mit olvasol éppen?

Jelenleg Fábián Jankától olvasom Az utolsó boszorkány lánya című könyvet, de nagyon nehezen haladok vele, ezért nemrég elkezdtem Andrzej Sapkowskitól a Viharidőt (angolul), ami a Vaják sorozat előzménykötete.

9, Milyen olvasmányt ajánlanál az olvasóinknak?

Van egy könyv, amit kivétel nélkül mindig mindenkinek ajánlok, mert ez volt az a könyv, ami könyvmollyá tett, és imádom elejétől a végéig. Ez pedig Rick Riordantól A villámtolvaj. Ebben a sorozatban, és Rick Riordan könyveiben úgy általában megvan minden, amit egy könyvben szeretek látni, és mindig megragadom az alkalmat, hogy ajánljam másoknak is.

Ha felkeltette az érdeklődéedet, akkor YouTube-on, illetve Facebookon megtalálhatjátok őt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük