Dalos György – Az utolsó cár //könyvajánló

A könyv a Noran Libro kiadásában jelent meg 2018-ban. Puritán és mégis igényes a kötet külseje, nagyon tetszik a gyönyörű családi fénykép a mű borítóján, ami a cári családot ábrázolja.

A Noran Libro kiadótól már több könyvet olvastam az egyik kedvenc kiadóm, mert széleskörű a kínálatuk és nagyon sokfèle témában jelentettnek meg könveket, szerzőik között ott találjuk: Borgos Annát, Antal Attilát, Bod Péter Ákost és egyik kedvenc szerzőmet: Gerevich Józsefet.

A művet Dallos György történész írta, aki jelenleg Németországban él, de az egykori Szovjetunióban végezte egyetemi tanulmànyait, úgy tudom sokáig nem publikálhatott itthon és pert is indítottak ellene. Én még csak a Gorbacsovról és a Duczynska Ilonáról szóló könyveit olvastam, de ezek a művek nagyon érdekesek és tényszerűek voltak, ezért nagyon vártam, hogy a II. Miklósról szóló könyvét is elolvashassam, egyébként ő fordította le magyar nyelvre Kaszinov: Huszonhárom lépcsőfoka halálba című, szintén az utolsó cárról szóló művet is.
Hozzám nagyon közel áll és érdekel a Romanov-dinasztia, különösen II.Miklós, aki mint a könyvből kiderül nem is az utolsó cárja volt Oroszországnak
Nagyon sokan írtak a cárról (pl. Edward Radziszkij, Helen Rappaport, Elizabeth Heresch, Robert K. Massie), de mindegyikíró inkább életrajzot vázolt fel, ezzel szemben ami Dallos György könyvét még érdekesebbé teszi, hogy a II. Miklóst nem mint magánembert állítja előtérbe, hanem elsősorban a történelmi eseményekkel hánykolódó uralkodót ábrázolja és több figyelmet szentel a cár politikai tevékenységének, mint családi életének.
Igyekszik elfogulatlanul, reálisan szemléltetni a cár tetteit, nem leplezve, hogy uralkodóként mennyit hibázott és mennyi felelősség terheli az októberi forradalom kitötéséért. Próbálja megfejteni és végig vezetni az olvasót a cár uralkodásának kezdetétől a jekatyerinburgi tragédiáig, elemezve a korszakot és annak szereplőit.
A könyv fejezetről-fejezetre nagyon jól tagoltan mutatja be a kor és Oroszország 19. század végi, 20. század eleji történelmét és mindezek hatásait II.Miklós uralkodására.
Külön fejezetet kap a könyvben Miklós, mint családapa és férj, valamint Raszputyin rá gyakorolt hatása, Alekszejev cárevics betegségén keresztül. Ez a fejezet nekem különösen tetszett.
Dallos György könyve bátran állíthatom, hogy hiánypótló mű abban a tekintetben, hogy míg az általam olvasott korábbi művek szerzői bizonyos megértéssel, szimpátiával fordultaka cár felé, itt a szerző elfogulatlanul, tárgyilagosan ír az uralkodóról, amitől egy új reálisabb képet kaphatunk Miklósról.
Szívből ajánlom mindenkinek ezt a hallatlanul olvasmányos és érdekes könyvet főleg azoknak, akiket a történelem érdekel, nemcsak a mítoszok.

Dalos György – Az utolsó cár //könyvajánló” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.