Egy életrajzi könyv, amelynek minden Apple-lös polcán ott a helye

Mondhatnád hogy Steve Jobs és az Apple történetét már sokan feldolgozták sokféleképpen (mint például a 2011-ben megjelent Steve Jobs könyv [szerző: Walter Isaacson] vagy éppen 2013-ban megjelent Jobs – Gondolkozz másképpen című film). Ezek az alkotások különböző nézőpontokon keresztül kisebb-nagyobb sikerrel sikerült reprezentálni. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Steve Jobs – Egy zseni életrajza című könyv pedig egy újabb próbát tesz a híres 21. századi feltaláló, üzletember életének bemutatására. És hogy milyen sikerrel? Alábbiakban kiderül!

Ahogy a Kevin Lynch féle könyv címe is mutatja (és ahogy a bevezetőből is kiderült), a legendás Apple vezető életét ismerhetjük meg egy szépen elkészített és illusztrált kiadványban. Végiglapozás közben találhatunk benne sok érdekes, szemléltető infografikákat, fényképeket fontos mérföldkövekről, termékekről.

Bár ezek jól kiegészítik a szöveget és könnyebben emészthetőbbé teszik, de bizonyos képeket, infografikákat más helyre, közelebb vittem volna ahhoz a szövegrészhez, ahol éppen szó van róla. Néhány helyen esetleg zavaró lehet, hogy pont mondat közepén szakít félbe az amúgy érdekes infografika.


Néhány adat a szerzőről

Kevin Lynch profilja

Kevin Lynch angol író és 1990-es évek végétől újságíró. Daily Mirror újságban technológia és a videójátékokról írt. Tagja a BAFTA bizottságnak, valamint szerkesztője a GuinnessWorldRecord.com oldalnak.


Az elmúlt 9-10 évben, amióta Facebook oldalunkon közöttünk az alapító és vezérigazgató sok könyv, újságcikk, dokumentum- és életrajzi film feldolgozták (emiatt nem szeretnék egy újabb életrajzi részletek írni a könyvből). Egyik ilyen a HVG kiadásában megjelent Walter Isaacson életrajzíró műve, amelyben néhány fejezetben a technika részleteket is megtudhattunk. A Isaacson féle könyvben minimális kép és ábra volt. Maga több, mint 600 oldalához képest ⅓-nyi vékony Kevin Lynch írása rövidebben, tömörebben megismerhetjük Steve Jobs konfliktusait, bukásait, sikereit. Jobban ajánlnám ezt a könyvet első nekifutásra, mivel részben a fentebb említett látványelemek és könnyebb olvashatósága miatt.

Kinek ajánlanám elolvasásra?

Ha az alábbiak valamelyike rád illik, akkor érdemes elolvasni.

  • Apple fan vagy és gyűjtöd a termékeit
  • Érdekelnek az önéletrajzok és szívesen olvasnál egy innovatív IT-sról
  • Viszonylag könnyed könyvet kívánsz, amit viszonylag rövid idő (körülbelül 2 hét kell hozzá) alatt el tudsz olvasni

Ha szívesen olvasnál még több könyvajánlót tőlünk, akkor kövess be minket Instagramon, lájkolj Facebook oldalunkon, valamint csatlakozz hozzánk a hivatalos Facebook csoportunkhoz, a Magyar Olvasók Közössége csoporthoz,  ahol még több tartalmat találhatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.