KönyvesPakk: Életrajzi könyvek

A tél utolsó hónapjában teszt jelleggel elindul egy havi rendszerességgel jelentkező sorozat a Pannon Café Blog oldalán. KönyvesPakkban olyan könyveket, könyvsorozatokat ajánlok figyelmetekbe, amely egy-egy téma, kategória fog köré épül. Februárban öt életrajzi témájú könyvet mutatok be a polcomról, melynek darabjait történelmet kedvelőknek is elnyerheti a tetszését! [Spoilermenetes tartalom]

Ferenc József és Sissi

Ferenc Józsefről és közeli rokonágáról (mint például a Hohenbergekről) már találkozhattunk korábbi olvasmányainkban, ajánlóinkban (legutóbb a Hitler és a Habsburgok könyv első felében olvashattunk róluk) az oldal hasábjain. A Ferenc József és Sissi című kötetben az apostoli osztrák-magyar uralkodóról és szerelméről, Erzsébet királynéről (, avagy ismertebb nevén Sissi) évtizedekig tartó kapcsolatukat ismerhetjük meg közelebbről. 2019-ben megjelent könyv a Helikon Kiadó gondozásában látott napvilágot a hazai könyvespiacon.

Ferenc József és Sissi családi körben (Forrás: Napi Történelmi Forrás)

A francia író, Jean des Cars írásában főszerep a címszereplők szerelmi kapcsolatuk, amellyel részben kilóg a többi Sissyről szóló művek sorából. Ami miatt még pluszt adhat a könyvhöz, az pedig a regényes megfogalmazása, amelyet néhány felhasznált dokumentum anyaggal fűzerez meg. Mindemellett könnyed megfogalmazásával és szépen elhelyezett színes képeivel is vezet minket a szerző.

Azok figyelmébe ajánlom a művet, akik kedvelik a történelmet és szeretnek olvasni a 19. század egyik meghatározó házaspárjáról.


Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza

Maradva a 19. századi Habsburg Birodalomban, egy egyedülálló nőt szeretnék bemutatni a reformkori Magyarországról. Érdemes megjegyezni a hölgy nevét, mivel a tetteivel sokat tett a hazájáért a szabadság harc és forradalom idején. A Nolan Libro Kiadó portfóriójában megjelent kötetben az ő életét ismerhetjük meg.

Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, Zsuzsannáról van szó, akinek a személyében tisztelhetjük az első (országos) katonai kórházakat létesítő és felügyelő női ápoló(nő)t.

Kossuth Zsuzsanna mellszobra Budapesten [Forrás: Budai Egészségközpont]

Szépen megtervezett kiadványt három nagyobb fejezetre (melyet ezen könyvünk esetén könyvekre [Piros, Fehér, Zöld]) bonthatuk. A három részre való tagolása, valamint a hosszabb szövegek elvásztása dátumokkal és helyszínekkel, könnyedebbé, emészthetővé teszi.

Történet során a főszereplő több családtagját, illetve a mindenki által ismert államfőt, és ezen keresztül reformkort és a szabadság, forradalom eseményeit ismerhetjük meg egy résztvevő szemszögből. (Az 1848/49-es eseményekről olvasnál még más megközelítésben, akkor a Levelekben megírt szabadság című írásomban ajánlom figyelmedbe!)


Írjál és szeressél; Életemnél is jobban

Nyáry Krisztián két újabb irodalmi, szerelmi kötettel jelentkezett a múlt évtízed elején megjelent Így szerettek ők 1-2 folytatásaként. Corvina Kiadó gondozásában jelentek meg ezúttal is.

A 2018-as Írjál és szeressél kötetben 125, részben már ismert történet újabb morzsáit kapjuk meg Nyáry stílusában. Hazai kulturális történelemben olyan ismert alakjainak szerelmi életébe is beleshetünk, akiknek az életük ezen részéről keveset vagy szinte semmit sem ismerhettünk. Olyan neves személyekről tudhatunk meg többet, mint Latinovits Zoltán, Kossuth Lajos vagy éppen Kodály Zoltán.

A 2019-ben megjelent Életemnél is jobban szintén kemény fedeles kiadványban újabb 115 levelet és hozzájuk fűződő történetetet olvashatjuk. Szereplőik nem csak neves hazai emberek hétköznapi életbe lehetünk bele, mint Kaffka Margit, Dsida Jenő vagy Benedek Elek, de Liszt Ferenc, Ámos Imre és II. Rákóczi Ferenc egy-egy levél elejéig bepillanthatunk magánéletükbe.

A kötetekben közös jellemző, hogy fejezekben egy-egy téma alapján (például Vágy, Reménytelenül, Szenvedély, Kései szerelem) vagy egy kapcsolat több “epizódja” (ilyen volt a Krúdy Gyula Kalandjai, Szerelem hatvan évig – Füst Milán és Jaulusz Erzsébet, illetve Jászai Mari szerelmei) alapján vannak rendezve a levelezés. Egy-egy történet után elolvasnánk az előzményt és a folytatást is, akkor az adott levél, levelek után vannak egyértelmű jelzések, hogy melyik Nyáry könyvben melyikkel érdemes folytatni!

Szép külsejű és figyelemfelkeltő történű könyveket mindazok figyelemébe ajánlanám, kik szeretik az irodalmat és érdeklődnek az iskolában tanult, megismert szerzők privát életére is.


Földiekkel játszók

Művésznők és múzsák

Valószínűleg veletek is előfordult már, hogy írtatok egy hosszabb fogalmazást, beadandód vagy esszét az iskolában és egyszerűen nem tudtatok egy bizonyos résznél tovább lendülni. Vagy épp fogalmaztatok volna egy hosszabb levelet kedveseteknek/kiszemelteteknek és esetleg nehezen jutnak az eszetekbe a megfelelő gondolatok.

A Földiekkel játszók – Művésznők és múzsák című könyvben olyan magyar művésznőkről és szerelmi versek ihletőiről ismerhetünk meg közelebbről, akik által neves íróink, költőink is juthattak hasonló szituációba. Olyanokról tudhatunk meg többet, mint Vajda Julianna, aki Lilla néven vonult be az irodalmi múzsák közé, Blaha Lujza, a nemzet csalogánya, vagy éppen Szendrey Júlia (későbbiekben róla is fogsz olvasni részletesebben egy másik könyvajánlóban, recenzióban).

Csokonai Vitéz Mihály és Vajda Julianna (Forrás: vates.hu)

Kozák Péter könyve 2019-ben jelent meg a Kossuth Kiadó kínálatában. Külsőleg egy szépen megszerkeztett, könnyedén fogyasztható kiadványt tarthatunk a kezünkben. Mind a tizenhét múzsáról láthatunk, találhatunk egy képet, mint ahogy a borítóképén is látható Bayor Gizi fényképét.

További érdekes életrajzi témájú könyveket olvashatsz az oldalunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük