Skip to content

H. G. Wells – A láthatatlan ember (Képregény változat)

Kíváncsi lennék, hogy hányan tudjátok, hogy tavaly volt 200 éves a tudományos fantasztikum, közismertebb nevén a sci-fi. 1818. januárjában jelent meg a világirodalom első horroros sci-fi regénye, a Frankenstein, amelyet nem más írt, mint Mary Shelley brit írónő! Ennek kapcsán járjuk körbe a sci-fi 3 atyját és megnézzünk, hogy mi történik egy láthatatlan emberrel!

Magának a műfajnak pontos meghatározása még a mai napig nincsen, mivel több teória is létezik létrejöttével kapcsolatban. Ilyen többek között, hogy késő középkorban, a nagy földrajzi felfedezések vagy a tudományos előrelépések hatására alakulhatott ki. Mai népszerűségét igazán a XX. század második felétől kezdte el elérni!

Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein.

– Jules Verne –

A közvetett módon elődnek tekinthetjük a fent említett A Frankenstein, avagy a modern Prométheusz klasszikus horror könyvet. Műfaj igazi atyjuknak 3 nyugat-europai alkotót nevezhetünk, név szerint: Jules Verne, H. G. Wells és Hugo Gernsback. Jules Verne (magyaros olvasatban Verne Gyula) munkái jobban ismertek mindenki számára, mivel részben több mozgóképes feldolgozás készült (gondoljunk csak a 40 nap alatt a Föld körül, Némo kapitány, illetve az Utazás a Föld középpontja felé című írásokra), másrészt pedig a könyveiben leírt tervek/elképeszelések többsége mára meg is valósult. Hugo Gernsbackhez kötjük az első sci-fi magazinok megjelenését.

Akit szűkebb körben ismerhetnek a könyvmolyok is, az Herbert George Wells, aki főleg science fiction műfajában alkotott. 2 ismertebb műve van e korai korszakban: Az időgép és az A láthatatlan ember, akiről/amiről most olvashattok egy könyvajánlót. (Képregényt, ami alapján készült e könyvajánló, köszönöm a Kossuth Kiadónak, hogy biztosította hozzá!)

A Ventus Libro Kiadó kiádásaban megjelent képregény az azonos néven megjelent művet veszi alapul. Külsőre szépen megrajzolt és kiszínezett képregény beszélhetünk. A kiadvány a Klasszikusok képregényben sorozat részeként jelent meg 2011-ben. E sorozatban olyan kalandregényeket láthatunk viszont képregény formában, amelyeket nem feltétlenül kapnánk le a polcról és kezdenénk bele az olvasásába. A sorozatban többek között helyet kapott a Karácsonyi ének; Óz, a csodák csodája vagy épp jelen kiadványunk is.

Történet középpontjában egy Griffin nevű tudós áll, aki hosszú kísérletezés után felfedezte, hogyan lehet láthatatlanná tenni az embert. De ezt a tudást nem jó célokra használta fel, hanem hogy megvalósítsa a Terror Uralma nevű tervét. Ehhez pedig annyi hiányzott, hogy kifejlessze/továbbfejlessze találmányát és újra láthatóvá tegye használóját. Könyv/képregény e cselekmény sort taglalja izgalmas cselekményekkel, fordulatokkal.

E képregényt ajánlanám mindazoknak, akik szereti vagy érdeklődik a sci-fi írányt. Kellemes olvasmány lehet 1-2 hétvégére, de ha nem kedveled e műfajt, akkor ettől még nem fogod teljes mértékben megkedvelni.

Ha még szeretnél képregényt bújni és jót nevetni a humoros szópoénokon, akkor a Corvina kiadó gondozásában megjelent Nyugat+Zombik könyvet ajánlom még figyelmedbe (itt olvashatsz róla)! Olvasásban gazdak napot kívánok!

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük