#olvasónők – Farkas Franciska

Szép jó reggelt mindenkinek! A #olvasónők sorozatunk újabb állomáshoz érkezett, ahol is egy tehetséges színésznő, Farkas Franciska ajánlja egyik kedves könyvét, A fák titkos életét. Mint ahogy tudjátok, a sorozatunk célja az olvasás megszerettetése a fiatalok körében. Ennek érdekében elismert embereket kértem fel, hogy ajánlják kedves könyvüket! És feledjétek, hogy már lehet feliratkozni a hírlevelünkre IDE kattintva!

Peter Wohlleben – A Fák Titkos Élete

Peter Wohlleben neves német erdész, egyszer egy hatalmas tisztásra érkezett. A tisztás közepéből egymásba ölelkező hatalmas kövületek emelkedtek ki. Csakhamar kiderült, hogy a kövek valójában, fák gyökereinek maradványai, amik ki tudja hány száz éve élnek. A környező erdő, a gyökér rendszeren keresztül tartja életben.

Wohlleben elhatározta, hogy felhagy a fakitermeléssel…

Amikor erdészként elkezdtem a szakmai pályafutásomat nagyjából annyit tudtam a fák titkos életéről, mint egy mészáros az állatok érzelmeiről.

Eddig, ha erdőben jártam, azt gondoltam, nincs itt semmi. Nem hallottam a csendben mást, mint üres zajokat. Nem láttam, hogy egy egész, Avatarhoz hasonló, rendszer működik körülöttem.

A fák beszélnek egymással, családban élnek, a gyengéket segítik az erősebbek. Rendszert építenek. A folyó sodrását irányítják. Tökéletes körforgásban élnek. Árnyék határokkal. Fajok közti kommunikációval és együttéléssel.

Például, Afrikában van egy akácfaj amelyek „figyelmeztetik egymást” ha egy arra járó zsiráf éppen legelne belőlük. A már „felkészült„ akácok, védekezés képen, olyan anyagot termelnek, amitől rossz ízük lesz, így védve meg magukat a zsiráfoktól. A hosszú nyakú növényevők már ismerik ezt a „trükköt”, ezért mindig csak azokból a fákból legelnek, amik távolabb voltak, azoktól akiket már lelegeltek. A „gyanútlan” akácokhoz, akiket még nem figyelmeztettek a többiek.

A fák képesek a különböző fajokat a nyáluk alapján megkülönböztetni. A szilvafák és az erdei fenyők a kis darazsakhoz fordulnak, ha a levelüket hernyók rágcsálják.

Olyan kémiai vegyületet termelnek, aminek az illata oda vonzza a darazsakat. Ezek az állatok a hernyókba rakják le a petéjüket, így fejlődik ki az új darázs nemzedék. Nem valami szép halál, a fák így megszabadulhatnak a parazitáktól és sértetlenül nőhetnek tovább.

És akkor még nem beszéltem a gombákról, amik internet szerűen szövik be az erdőket, információkat továbbítva, kapcsolatokat létesítve a fák között.

Egy világ ami itt van, ha kinézel az ablakon. Most is beszélgetnek. Hallod őket?

A könyv segít, hogy megértsd mit mondanak neked.

Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük