#olvasónők – Mészáros Dorka

Szép jó reggelt/napot/éjszakát mindenkinek! Aki már régebben követi az oldalt, annak már ismerős lehet a #olvasónők olvasásnépszerűsítő sorozatunk, melynek célja az ifjúsági körökben a könyvolvasás népszerűsítése. Majdnem egy évvel az elindulása és egy kis pihentető után visszatér az egyik népszerű sorozatunk, hogy minden második keddjen

E heti vendégírónk Mészáros Dorka író, kriminológus, a Detektika interaktív nyomozójáték vezetője. Első könyve 2016 nyarán jelent meg Én vagy senki címmel. Főképpen tiniknek és fiatal felnőtteknek ír. Fogadjátok sok szeretettel az alábbi könyvajánlóját!

Celia Rees: Kalózok!

Sokszor megkérdezik tőlem, mi a kedvenc könyvem. Ilyenkor legszívesebben felsorolnék tíz-tizenöt művet, mert nekem elképesztően nehéz a kedvencet kiemelni. Mégis, ha csak egyet mondhatok, ahogy jelen esetben is csak egyet ajánlhatok, akkor Celia Rees: Kalózok! című regényét szoktam választani. Tizennégy vagy tizenöt éves koromban olvastam először, azóta jó párszor, és imádom.
Kezdjük a történettel! Az 1700-as években Nancy Kingtont kereskedő apja halála után a bátyjai Jamaicára küldik az ültetvényükre, hogy hozzámenjen egy férfihoz, akit kinéztek neki. Nancynek nincs választása, az apja hajóinak fele egy viharban elveszett, nincs pénze, és nő révén nem is dönthet a sorsa felől. Ha hozzámegy a brazilhoz, az kisegíti a bátyjait a szorult anyagi helyzetből. Nancy előtte egy másik jövőt tervezett Williammal, egy tengerész és egy kocsmárosnő fiával, akivel együtt nőtt fel.
Nancy megérkezik az örökölt jamaicai birtokra, ahol rabszolgák termesztenek cukrot. Összebarátkozik az egyik rabszolgalánnyal, Minervával, akiről kiderül, hogy a féltestvére. Megismeri leendő férjét is, a brazilt, aki értékes, vérvörös rubinfülbevalóval és nyaklánccal igyekszik a kedvében járni. Nancynek nem szimpatikus a sötét férfi és a nővére, ódzkodik a házasságtól, de nem mondhat ellent. Egyik este arra ér haza, hogy a saját rabszolgahajcsárja meg akarja erőszakolni Minervát. Lelövi a férfit. Minervával együtt menekülni kényszerül, először a szökött rabszolgákhoz mennek, majd hová máshová, mint a kalózokhoz. Röviden így lehet összefoglalni a sztori magvát, amiből aztán rengeteg kaland, veszély, szerelem és kalózkodás bontakozik ki.
Az író adott egy alcímet is a műnek, nem véletlenül: A két kalóznő, Nancy Kington és Minerva Sharpe igaz története. Ezzel rögtön megalapozza a hozzáállásunkat a történethez, mert teljesen másképp olvassuk, ha közben ott motoszkál bennünk, hogy mindez igaz. A könyv történelmileg hiteles, pontosan írja le az adott kort, a kalózok mindennapjait, betekintést ad a tengeri farkasok izgalmas és kegyetlen szubkultúrájába. Az író alapos kutatómunkát végzett, ami meglátszik a könyvön.
A kalózok világa Nancy szemén keresztül tárul elénk, ő meséli el a történetet. Olyan karakter, akivel könnyű azonosulni. Minerva a vagányabb, a vadabb, az igazi tökös csaj, Nancy viszont sokszor hezitál, fél, agyal. A történetnek több fordulópontja is van, és a feszültségét azon kívül, hogy a kalózkodás bűncselekmény és a lányokat bármikor felakaszthatják, az adja, hogy a brazil folyamatosan üldözi Nancyt.
Tengeri csaták, súlyos sérülések, egy utánozhatatlanul remek kalózkapitány Broom személyében, menekülések, visszatérések, szerelem. Williamet is viszontlátjuk méghozzá haditengerészként, aki kalózokra vadászik. És ennyi elég is róla, nem szeretnék spoilerezni. A szerelem gyönyörűen szövi át a sorokat, nem sok, nem kevés, keserédesen simogatja a lelket. Minerva is megtalálja a párját, Nancy pedig hű marad Williamhez.
Azért szeretem nagyon ezt a könyvet, mert erős és hiteles női karakterekkel dolgozik. Nancy és Minerva bátor, határozott, kiállnak magukért, hisznek önmagukban, meg akarják ismerni a világot, keresik a helyüket, bármire képesek egymásért. Emellett a műnek jó a humora, izgalmas, bemutat egy olyan világot, amit már sokszor elképzeltünk. Komoly témákat feszeget, egyenjogúság, törvényen kívüli lét, a kalózok tulajdonképpen bűnözők, halál, veszteség, fájdalom. Mondanivalójával kilép az egyszerű kalandregények közül. Nancy megmutatja, hogy egy nőnek igenis van joga kitörni abból az életből, amit a férfiak rákényszerítettek, és meg tudja állni a helyét a világban egyedül, akár kalózként is.
Semmi nincs eltúlozva, a történet megmarad a realitás talaján. Talán éppen ezért tud ekkora hatást gyakorolni, végig azt érezteti, hogy a valóságot tárja fel. Egy biztos, azonnal kalóz akarsz lenni, ha elolvasod Nancy történetét, és mégsem. Mert nem biztos, hogy neked is akkora szerencséd lesz.
És amiért külön imádom, hogy az író nyitva hagyja a végét, az olvasóra bízza a boldog vagy boldogtalan befejezést. Persze, Nancy sorsa jó irányba fordul, de nem lehetünk biztosak mindenben.
A Kalózok! először a címe miatt ragadta meg a figyelmemet. Úgy gondoltam, ez valami egészen különleges lesz a felkiáltó jel miatt. Az is. A kedvenc könyvem. Egyébként Celia Rees összes műve közel áll a szívemhez (Bűbájos Mary – soha senki nem írta így meg a boszorkányságot, Sovay: Útonálló úrilány – belecsöppenünk a francia forradalomba, Vágyak évadja – egy kamaszfiú, egy festő és egy múzsa, sok szerelem, sok titok).
Amiről még szívesen írtam volna ezt az ajánlót, az Lois Lowry: Az emlékek őre, Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz, Brenna Yovanoff: Az elcserélt, William Golding: A Legyek Ura, Rachel Cohn, David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája, Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!, J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat. És a lista korántsem teljes…
Ha tudni akarod, még milyen könyveket olvasok szívesen és ajánlok, kattints ide. (https://www.youtube.com/watch?v=2FyXa1ZLccw&t=7s) MartinVlogollal beszélgetünk olvasásról, könyvekről a TilosVlogon.
Remélem, kedvet kaptál az olvasáshoz, és a Kalózok! téged is rabul ejt egyedi stílusával. Ha pedig arra vagy kíváncsi, én hogyan írok, csapd fel első könyvemet, az Én vagy senkit.
Jó olvasást!
Mészáros Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük