Hitler és a Habsburgok – könyvajánló

Franz Ferdinand and wife

1908. Ebben az évben ünnepeltük az Osztrák-Magyar Monarchiában az apostoli királyunk, Ferenc József uralkodásának 60. évét. Szintén ebben az évben történt, hogy Ferenc Ferdinánd rosszallásával Bosznia-Hercegovina teljes beolvasztása (vagyis annexiója) a soknemzetiségű birodalomba, amely nem mellesleg 1878. július 29. óta volt okkupálva/megszállva (forrás: Rubicon). Nem utolsó sorban ezen év decemberében indult útjára Magyarországon az irodalomtörténeti jelentőségű lap, a Nyugat, amely sok évtizeden keresztül meghatározta a hazai irodalmi életet. Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvben ettől az évtől vesszük fel a fonalat, amelyben megismerhetjük Hitler és a sok évszázados múltra és hagyományra visszatekintő Habsburgok viszonyát! [Szponzorált tartalom és SZPOILERMENTES ajánló]

Általános és középiskolában megtanuljuk/megtanultuk, hogy Adolf Hitler Németországban (akkori nevén Weimari Köztársaságban) hogy jutott hatalomra és társaival milyen tetteket követtek el, míg hatalomban voltak. Gondoljunk csak az antiszemitizmusból eredő zsidó üldözésekre, a demagógia és egyéb borzalmas tettekre.

Adolf Hitler 1913-ban Bécsben

Az osztrák uralkodó ház neve és uralkodása számunkra se idegen (1711-től ismerhetjük a Habsburg uralkodók nevét, életét), mint a környező országoknak sem. De valamiért 1914. június 28-a után már csak a Habsburg dinasztia trónfosztásának körülményeit ismerhetjük meg. Az említett napon történt az az ismeretes esemény az Európa egyik puskaporos hordójának ismert országban, hogy a trónörököst és feleségét egy szerb terrorista megölte. Arról sem sokat tudhatunk meg történelem órákról, hogy mi is történt a gyermekivel, valamint hogy kik is azok a Hohenbergek, akik soha nem léphettek a birodalom élére uralkodóként.

Hohenberg család a háború előtt (Forrás: habsburger.net)

Milyen is maga a könyv?

James Longo könyvét több dolog miatt is érdemes legalább egyszer elolvasnunk. A könyv nem egy egyszerű, száraz történelmi témájú könyv, amelyből a fenti esetleges hiányosságainkat pótolhatjuk, hanem jobban megismerhetjük Hohenberg családi történetét. Hogyan viszonyultak Ferenc Ferdinánd feleségéhez, Zsófiához és 3 közös gyermekükhöz (Ernőhöz, Miksához és Zsófiához) a Habsburg királyi család nagy része, Hohenberg család támogatták-e nácizmust, valamint a második világháború után hogy alakult sorsuk. Egy kevésbé ismert tény, hogy Ferenc Ferdinánd trónra lépése után egy konföderatív államot képzelt el, amelyet Aurel Popovici hírlapíróval dolgozott ki, de 1914-es halálával már nem valósulhatott meg.

A könyv első néhány fejezetéből megismerhetjük azokat az indokokat, amelyek miatt Adolf Hitler az lett, akit megismertünk az iskolában. Mivel spoilermenetesen szeretnék a végig maradni, így csak annyi, hogy gondolatban kövessük végig a náci párt vezetőjének milyen fiatal kora volt.

Végszó

Kinek ajánlanám a regényt?

Történelem kedvelőknek, akik nem csak egy száraz, tényszerű leírást olvasnának a Hohenberg családról és a leszármazottaikról, valamint a családi regények kedvelőinek is érdekes olvasni. Nem nagyon vastag könyvről van szó (olyan 240 oldal), melynek végén néhány fotót is találhatunk a főbb szerepeklőkről, személyekről is.

Ha szívesen olvasnál még több ilyen és ehhez hasonló tartamat, kövess be Instagramon, Facebookon (oldalon és a Magyar Olvasók Közössége csoportban), valamint YouTube-on csatornábk is. Kérdéseidet nyugodtan felteheted ide kommentben, illetve nyugodtan elküldheted az info@pannoncafeblog.hu emailre!

Hitler és a Habsburgok – könyvajánló” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük