Szerelmek tavasza

A könyv 2020 novemberében az Atlantic Press gondozásában jelent meg. A kiadó már eddig is számtalan érdekes könyvet adott ki, de ez a Szendrey Júliáról (szerkesztette: Dézsi Ibolya) írt mellett talán a legjobb. [Szponzorált tartalom]

Már az író, Bokor Pál neve is garancia az igényes, olvasmányos regényre. Nagyon szeretem az írásait, eddig a Barack Obamáról szóló műve volt a kedvencem, mostantól viszont A szerelmek tavasza.

Küllem

A kemény táblás, nívós kivitel, gyönyörű borítójú könyvet öröm kézbe venni, hát még olvasni! Imádtam minden sorát! Cím találó, sokat ígér, még annak is, aki nem egy tudományos, hanem egy szórakoztató művet szeretne olvasni.

Beethoven Marosvásárhelyen (forrás: sulinet.hu

Regényről

Valóban Beethoven, de talán még inkább gróf Brunszvik Jozefin (Pepi) a főszereplő. A felemás szerelem is, meg nem is kapcsolata a híres zeneszerzővel a regény központi témája, ugyanakkor megismerkedhetünk mindkettőjük másokhoz fűződő érzelmi kapcsolataikkal. Egyikőjüket sem lehet a hűség mintaképeinek tekinteni, lehet, hogy Jozefin vot a halhatatlan kedves, de a könyv lapjain feltünnek halandó “múzsák” is (pl.: Giovanna, aki gyakorlatilag egy prostituált; Juliska, Anna grófnő komornája; Giuletta grófnő, Pepi unokahúga), míg Jozefin szívét Sigismud a karmester, kezét pedig az idős Deym gróf nyeri el Pepi nagy bánatára.

A regény Bécsben kezdődik, ahová Anna grófnő érkezik kettő nagyobbik lányával: Terézzel és Jozefinnel, azzal nem titkolt szándékkal, hogy férjet szerezzen nekik és egyúttal zongoraleckéket vegyenek a mindinkább ismerté váló Beethovent, akit később a grófkisasszonyok már tegeznek és Luignak szólítanak. Beleshetünk a császárváros palotáiba, de az ottani piac mindennapjaiba is, ahol nem mellesleg még az idős grófnő erszényének is lába kél, de a regény segítségével eljutunk a martonvásári Brunszvik kastélyba és Velencébe is.

Beethovem

Megismerkedhetünk a Brunszvik család és a zeneszerző mindennapi életével, anyagi gondjaikkal, problémáikkal, hiszen egyikük élete sem volt “fenékig tejföl”, ahogyan ma mondanánk.

Végszó

Csak áradozni tudok a könyvről, nagyon jól megírt, izgalmas, romantikus, de két hibája azért mégiscsak van: rövid, Jane Austennel egyetértve, egy jó könyv nem lehet elég hosszú, órák alatt el lehet olvasni ezt a regényt és “sajnos” letehetetlen.

Reménykedem benne, hogy Bokor Pál megírja “Beethoven és a Brunszvik lányok szerelmének nyarát, szét és telét” is. Szerintem sokan szeretnénk és várjuk, hogy így legyen!

Ha szívesen olvasnál még az oldalunkon további ilyen és hasonló témában ajánlókat, kérlek kövess be minket Facebookon, Instagramon. Hasonló témájú könyvekkel találkozhatsz a Történelem almenün olvashatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük